Om ons heen hoor je heel vaak mensen praten over hypotheek verhogen. Ook in de media heeft men het met regelmaat over hypotheek verhogen. Door alles wat we horen-, zien- en lezen over hypotheek verhogen komen er veel vragen. Is een hypotheek verhogen eenvoudig?

Ga je naar een adviseur alvorens je een hypotheek gaat verhogen?

Wat is de reden om een hypotheek te verhogen? Is het altijd mogelijk om bij een reeds bestaande lening jouw bank te vragen of een hypotheek verhogen daar is te realiseren?
Dient men opnieuw de weg naar een notariskantoor te maken om een hypotheek verhogen te realiseren? Een hypotheek verhogen binnen je bestaande hypotheek inschrijving? Door afsluiten van een tweede hypotheek de hypotheek verhogen?
Zijn er fiscale gevolgen met betrekking tot de rente aftrek en belasting aftrek voor de kosten gemaakt voor het hypotheek bedrag te verhogen?
Hoe meer kennis je hebt van financiële produkten en aanverwante aangelegenheden des te eerder kun je zelfbeoordelen of je zelf in staat bent tot een hypotheek verhogen.

Hypotheek verhogen kan je pet te boven gaan waarom externe bronnen raadplegen een heel goeie beslissing zou kunnen zijn ter voorkoming van een ondeskundig besluit.
Een hypotheek verhogen zul je pas moeten gaan overwegen op het moment dat je precies weet waarvoorje eigenlijk een hogere hypotheek wil afsluiten. Dromen over een lekkerder leven of schenkingen geven aan jouw kinderen, neefjes, nichtjes of misschien wel een goed doel zou je kunnen laten uitkomen middels realisering door te denken aan jouw hypotheek te verhogen.
Bekijk eerst of het niet onmogelijk is je lopende hypotheek te verhogen, dan kun je nog altijd besluiten om eventueel niet tot het verhogen van je hypotheek over te gaan. Dat zal moeten gebeuren aan de hand van onder andere: de bestaande voorwaarden, huidig inkomen, lopende verplichtingen, waarde van het onderpand, fiscale gevolgen etc. etc.

Soms is het mogelijk om je hypotheek te verhogen binnen de bestaande hypotheek inschrijving. De hypotheek inschrijving dient dan hoger te zijn dan de totaal benodigde hypotheek. Mocht er voldoende ruimte aanwezig zijn in de eerder ingeschreven hypotheeksom dan hoef je voor hypotheek verhogen geen verplicht bezoek aan een notariskantoor te brengen en kun je de weg daarheen besparen. Een financiële instelling zal meestal een aanvulling op de lopende overeenkomst opstellen waarin staat onder welke condities het hypotheek verhogen tot stand is gekomen.
Indien er geen ruimte is binnen de bestaande hypotheek inschrijving dan is vaak de mogelijkheid om je hypotheek te verhogen door het afsluiten van een tweede hypotheek. Het is niet nodig om een tweede hypotheek af te sluiten bij dezelfde geldverstrekker als van de eerste hypotheek. Een vervolghypotheek moet je nooit te snel afsluiten, bekijk de aanbiedingen van alle instanties, vraag er meerdere op en vergelijk opprijs en voorwaarden en dan pas maak je een keuze bij welke instantie je gaat beslissen je hypotheek te verhogen.
Meestal is renteaftrek en kosten aftrek mogelijk voor het behalen van fiscaal voordeel door hypotheek verhogen, er zal door de belastingdienst goed gekeken worden naar waaraan het geld is uitgegeven. Een deskundig hypotheek adviseur zal jou ook hierover kunnen informeren. Wel of geen belastingaftrek is terdege van belang en van invloed op de netto lasten die je gaat betalen nadat je jouw hypotheek hebt doen verhogen.

Door: Albert Arends