hypotheek aanvragen als je een schuld hebt.
Het is bijna altijd mogelijk om een hypotheek af te sluiten.
Zelfs als u volgens de BKR niet in aanmerking komt voor een hypotheek is het toch bijna altijd mogelijk om een hypotheek af te sluiten. Er zijn veel aanbieders van leningen die u toch graag als klant hebben. Waarom? Omdat u daar een hogere rente betaald. Die hogere rente is voor de hypotheek verstrekker het afdekken van hun risico, een risico premie. Elk rente tarief is onderhandelbaar, bij elke bank en hypotheek verstrekker. Accepteer daarom nooit zomaar de rente die ze u voorschotelen. 

Ook mensen die bij een bank nooit zomaar een hypotheek zouden kunnen afsluiten, zoals mensen zonder vast werk contract of free-lancers kunnen een hypotheek afsluiten.
De meeste hypotheek verstrekkers bepalen uw maximale hypotheek volgens een standaard formule: 4,5 maal uw bruto-jaarinkomen ( van u en uw partner tezamen). Vaak is een hogere hypotheek wel mogelijk, maar dan is het niet meer mogelijk om een Nationale hypotheek garantie te krijgen. Vaak wordt ook rekening gehouden met het toekomstig inkomen.

Een grote groep Nederlanders heeft toch moeite om een hypotheek af te sluiten terwijl ze toch binnen de grens blijven van 4,5 maal het bruto-inkomen. Dit is omdat ze geregistreerd zijn bij het buro voor krediet registratie (BKR). Ze hebben ergens schulden.

De hypotheek verstrekker wil zijn risico’s altijd zo klein mogelijk houden. Heeft iemand schulden, dan kan hij mischien zijn maandelijke hypotheek afbetaling niet voldoen. Elke hypotheek verstrekker is verplicht om voor het verstrekken van de hypotheek eerst uw dossier op te vragen bij de BKR. Mist u bijvoorbeeld een paar maanden uw afbetaling op uw auto, dan krijgt u al een aantekening bij de BKR. Als u nieuwsgierig bent of u in het zwarte boekje staat van de BKR, dan kan u uw dossier opvragen bij de BKR. www.bkr.nl of bel 0900-257 84 35 het kost 4,50 euro.

Door: Jeroen Swart