Bijna iedereen komt in de situatie terecht dat er een hypotheek nodig is voor een nieuwe woning. Bij een hypotheek aanvragen gaat het er niet om hoeveel u maximaal kunt lenen maar hoeveel u kunt missen. Hoe graag u ook in het huis van uw dromen zou willen wonen, u wilt natuurlijk niet dat uw hypotheek alle overige zaken in het leven onbereikbaar maakt.

Maar weet u waar u op moet letten voordat u besluit een hypotheek af te sluiten? Wat betreft een hypotheek afsluiten is het zeer van belang goed voorbereid te zijn. Loop geen nutteloos risico en neem eerst deze tips eens door.

Rente hypotheken – Een lage hypotheekrente is niet altijd goedkoper

De winst door een lage hypotheekrente verdwijnt veelal door een dure levensverzekering of andere verborgen kosten. Dit is ook wel te snappen aangezien de hypotheekverlener graag winst wil maken. Zo kan het dus zijn dat u met een lage hypotheekrente niet goedkoper maar toch duurder uit bent. Het is aan te raden een hypotheek met normale hypotheekrente en een goedkope verzekering te nemen aangezien de hypotheekrente aftrekbaar is, de zogenaamde hypotheekrenteaftrek, en de premie van de verzekering niet.

Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) wordt verstrekt door de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen. Met de NHG staat het Waarborgfonds garant voor de terugbetaling van het hypotheekbedrag aan de hypotheekverlener in bepaalde situaties. Wanneer u in aanmerking komt voor de NHG dan kunt u een lagere hypotheekrente krijgen.

Denk vooruit
Het kan belangrijk zijn, dat u bijvoorbeeld in de toekomst van plan bent bij te lenen voor een verbouwing. Het kan ook belangrijk zijn om te weten of u de hypotheek inclusief de hypotheekrente mee kan nemen tijdens een verhuizing. Deze ontwikkelingen in de toekomst moeten terugkomen in het advies.

Pas op voor hypotheken die beleggen in aandelen.
In enkele hypotheekvormen spaart u uw uiteindelijke terugbetaling bij elkaar door het hypotheekbedrag te beleggen in aandelen. Vaak worden er echter ongekend hoge rendementen genoemd voor deze beleggingshypotheken. U wordt verleid met uitspraken zoals: “Dit aandelenfonds heeft over 30 jaar een gemiddeld rendement behaald van 25%”. Wat er niet bij zeggen is dat het fonds pas na deze periode samengesteld is waardoor het wel erg makkelijk is te kiezen voor een combinatie met een hoge winst. In het verleden behaalde resultaten bieden echter geen garantie voor de toekomst.

Neem verbouwingen mee in de hypotheek
Wanneer u in de toekomst extra geld wilt lenen om een verbouwing aan uw huis te bekostigen kunt u beter meteen kiezen voor een hogere hypotheek. Als u hier niet meteen rekening mee houdt bij het aanvragen van uw hypotheek, dan moet u later weer naar de notaris om de hypotheek te verhogen. U betaalt alleen hypotheekrente over het opgenomen leenbedrag en uw maandelijkse hypotheeklasten worden pas hoger als u het hypotheekbedrag feitelijk opneemt.

Een hypotheek afsluiten is waarschijnlijk de grootste financiële beslissing die u neemt in uw leven. Daar kunt u beter de tijd voor nemen en u goed laten adviseren door een erkend hypotheekadviseur. Om een passend advies te ontvangen van de hypotheekadviseur is het belangrijk dat u zelf een goed overzicht heeft van uw persoonlijke financiële situatie, nu en in de toekomst. De hypotheekadviseur kan u dan een aantal passende hypotheekvormen aanbieden gericht op uw situatie en u zo op een deskundige wijze bijstaan bij het afsluiten van een hypotheek.

Door: G.J. Berends