Er zijn veel verschillende hypotheekvormen. Wanneer je op zoek bent naar de juiste hypotheek kan het ontzettend lastig zijn. Wil je zekerheid over wat je kwijt bent in de maand, of juist zo weinig mogelijk betalen? Beleggen met een deel? alles kan. Hieronder de uitleg over een traditionele hypotheek: de aflossingsvrije hypotheek 

De aflossingsvrije hypotheek
Bij een aflossingsvrije hypotheek betaal je alleen hypotheekrente en los je niets af van de oorspronkelijke hypotheeksom.
Het gevolg hiervan is dat dat de rente en daarmee de fiscale aftrek jaarlijks gelijk blijft. Er wordt op deze manier, net als bij de spaarhypotheek, maximaal gebruik gemaakt van de hypotheek renteaftrek en dus zijn ook de hypotheek maandlasten laag. Je mag overigens wel extra aflossen. Hierdoor bepaal je zelf in hoeverre de schuld blijft staan.

De maandlasten blijven laag doordat je niet een bedrag hoeft in te leggen om uiteindelijk te sparen voor de aflossing. Wanneer je niks aflost is aan het einde van de looptijd de schuld even hoog als bij het afsluiten van de hypotheek. Deze hypotheekvorm heeft veel vrijheid omdat je mag aflossen en zo kapitaal op kunt bouwen. De aflossingsvrije hypotheek heeft nog het meeste weg van het huren van een huis omdat de rente die u iedere maand betaald, gezien kan worden als huur.

De bank stelt voor de aflossingsvrije hypotheek meestal de eis dat de waarde van het huis hoger moet zijn dan het te lenen bedrag. Dit om het risico voor de bank te verkleinen. De banken gaan uit van ongeveer 60% van de waarde bij vrije verkoop dat als maximum te lenen bedrag geldt.Verder vraagt de hypotheekverstrekker vaak dat de afnemer een overlijdensverzekering afsluit over de tijd totdat de looptijd van de hypotheek verlopen is.

Deze verzekering keert dan het bedrag van het huis uit mocht u eerder overlijden. Door dit af te dekken ondervang je een gedwongen verkoop doordat het maandelijks inkomen ontoereikend kan worden.

De maandlasten:
De maandlasten zijn opgebouwd uit:

* Een rentedeel dat je direct aan de bank of geldverstrekker betaald.
* Meestal een premiedeel voor de levensverzekering gedurende de looptijd van de hypotheek.

Anders dan bij een spaarhypotheek is er geen aflossingsdeel in de verzekering opgenomen.

Voordelen van een aflossingsvrije hypotheek:

* Lage maandelijkse lasten.
* Langdurige maximale belastingaftrek.
* Geen verplichte tussentijdse aflossingen.
* Geen verplichte vermogensopbouw.
* Eenvoudig combineerbaar met andere hypotheekvorm. (bijvoorbeeld om toch een deel af te lossen)

Nadelen van een aflossingsvrije hypotheek:

* Geen vermogensopbouw.
* Groter risico wanneer er geen extra verzekering afgesloten is (bijvoorbeeld overlijdensrisicoverzekering).
* Meer dan gemiddeld risico van stijging netto maandlast bij vermindering mogelijkheden tot belastingaftrek (bijvoorbeeld pensioen).
* Lage maximale hypotheek, dus vaak eigen geld inbrengen.

Meest geschikt voor?

* Wanneer er voldoende overwaarde is op een woning
* Wanneer er extra geld nodig is voor een aan- of verbouwing (waarde van de woning stijgt hierdoor ook weer).
* Wanneer je verhuist, op latere leeftijd naar kleinere woning.
* Wanneer iemand relatief veel eigen middelen tot de beschikking heeft.

Door: Jeroen Swart